(recept
si oblíbilo 56 návštěvníků)
Čalamáda na topinky, k bramboráku....Lahůdka:-)
Potřebné ingredience
1 kg rajčat, 1 kg paprik, 1 kg cibule, plnotučná hořčice střední, 80 g soli, 130 g cukru, 1/2 balíčku mletého pepře, 1/2 l oleje, 2 dcl octa, 1 větší česnek
Postup přípravy
Zeleninu nakrájíme na kostičky, přimícháme k ní všechny ostatní ingredience, dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme minimálně hodinu, než se vše pěkně propojí a směs zhoustne.
Plníme horké do skleniček. Nesterilizujeme, jen postavíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
Plníme horké do skleniček. Nesterilizujeme, jen postavíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pasticka
(upraveno)
13. 9. 2015, 20:46
Dnes jsem vyzkoušela ochutnala já i manžel a je opravdu moc dobrá. Už se těším až uděláme topinky
výborná chuťovka, díky.L
.


nahlásit
hacík
(upraveno)
30. 8. 2015, 12:03
Gabčo, ten česnek celá palička? Hana



nahlásit
kajarda1
(upraveno)
29. 8. 2015, 21:26
Zkusil jsem oba recepty Čalamáda na topinky, k bramboráku....Lahůdka
[ recept č. 40553 ze dne 5.3.2009 ], nic moc, převažuje chuť po hořčici a kyselině benzoové a recept: Lenka P. (Lenpod) ID 188955 (18.10.2011, 14:07) Od babičky mám recept podobný: 1kg rajčat + paprik+ cibule + 1 Deko, pomlét, povařit do zhoustnutí, přidat 200ml oleje a plnit do sklenic. Na topinky bezva. už vůbec nePo DEku plno chemie a nakyslá chuť, Děkuji, nic z toho nechci. PŘIDÁM NA TOTO TÉMA: 1kg hrubě nakrájené cibule zesklovatět na 0,3l oleje, přidat kmínu mezi prsty a dále přidat 1kg nakrájených rajčat a 1kg nakrájených paprik (klidně hrubě- na půl). Podle chuti přidat sůl ( asi 50-70g ) a dusit 1 až 2 hodiny, poté rozmixovat naplnit skleničky 0,2 až 03 l zavíčkovat a sterilizovat 10 - 15 minut při 85 °c. Dělám toho každý rok 25 - 30kg. Toto je opravdová mňamka mírné chuti po leču k masu, uzeninám či jako základ pod maso nebo těstovinám či rýži. Možno dotvořit kořením podle fantazie ale tím se to většinou jen dojebe !!!ČILI ŽÁDNÉ DEKO A ŽÁDNÝ OCET A HOŘČICE.!!! A smajlíky si strčte na konewc zad!!

nahlásit

novackova
(upraveno)
26. 8. 2015, 13:13




nahlásit
Lenpod
(upraveno)
18. 10. 2011, 14:07
Od babičky mám recept podobný: 1kg rajčat + paprik+ cibule + 1 Deko, pomlét, povařit do zhoustnutí, přidat 200ml oleje a plnit do sklenic. Na topinky bezva. Ale zkusím i tento Váš, pro obměnu.
nahlásit
Lenpod
(upraveno)
9. 8. 2012, 15:29
@Lenpod
Tak po roce musím napsat, že syn i manžel na tuto variantu pěli jen chválu(syn vyžadoval pomixování ponorným mixérem
) , takže letos se pouštím opět do Vaší verze
. PS: Jen oleje jsem dala méně a až po uvaření.


nahlásit

ostorka
(upraveno)
13. 8. 2011, 10:25
tak to asi dneska zkusím,ale co tam takhle přidat ještě klobásku nebo tak něco...nezkazí se to??
nahlásit

klicnarka
(upraveno)
10. 11. 2011, 15:36
@ostorka
Zdravím Míšo, netuším s tou klobáskou, nezkoušela jsem...Ale osobně bych možná spíše tu klobásku dala např. až pod hotovou čalamádu jako základ

nahlásit

lucik28
(upraveno)
12. 8. 2011, 21:18
právě jsem dodělala, je vynikající
, naplnila jsem do velkých sklenic tak teda nic moc toho není
5ks,ale udělám další,alespoň se zbavím rajčat a paprik ze zahrádky už ani puňta to nežere
, a toto se bude hodit, ještě jednou chválím









nahlásit

showny
(upraveno)
11. 8. 2011, 12:46
už máme asi tak 20 sklinek,super,děláme několikáty rok

nahlásit

MatildaH
(upraveno)
9. 8. 2011, 14:31
Dělala jsem, povedlo se, akorát mi nějak nesedlo množství té soli, dala jsem polovinu a i tak nám to přišlo dost slané
ale to asi bude podle každého chuti. Jinak výborný recept


nahlásit
majika
(upraveno)
16. 10. 2010, 10:32
čalamáda je moc dobrá na topinky,musím udělat ještě jednu dávku,








nahlásit

kaculda
(upraveno)
14. 8. 2010, 13:54
Čalamáda je opravdu výborná. Už se po ní zaprášilo. Je to obrovská mňamka

nahlásit
nekup to
(upraveno)
6. 7. 2010, 14:56
pomoooooooooooooooooc, já nevím, jak velká je střední hořčice
)))))))))))))))

nahlásit
avokil
(upraveno)
19. 9. 2010, 17:19
@nekup to
Dobrý den, střední hořčice je 200g
Ivana



nahlásit
nekup to
(upraveno)
20. 9. 2010, 8:11
@avokil
Díky
nahlásit
prezervativ
(upraveno)
25. 10. 2009, 19:07
dělala jsem jednu várku - asi 10 sklenic, tu jsme doslova sežrali za týden, tak jsme dělali druhou várku ve dvou kýblech. vždy nesu na návštěvu a každý chválí, že je to super. mohu vřele doporučit.radka

nahlásit

klicnarka
(upraveno)
11. 12. 2009, 12:58
@prezervativ
To jsem moc ráda, že Vám chutnalo

nahlásit
tygřímáma
(upraveno)
5. 3. 2009, 20:53
Už aby byly suroviny a budu zavařovat.
,aby byly zásoby na zimu.




nahlásit
tygřímáma
(upraveno)
5. 3. 2009, 18:47
Sterilizuješ nebo postavíš dnem nahoru?

nahlásit

klicnarka
(upraveno)
5. 3. 2009, 20:42
@tygřímáma
Nesterizuji, jen postavím dnem nahoru
Dopsala jsem to ještě do receptu, aby mamči věděly.

nahlásit

Vlasta V.
(upraveno)
5. 3. 2009, 20:55
@klicnarka
jak to dlouho vydrží,když se to nesterilizuje

nahlásit

klicnarka
(upraveno)
6. 3. 2009, 12:12
@Vlasta V.
Jej, tak u nás dlouho ne, protože je to za chvilku sežratý
Ale tím, že se to plní horké, tak je to skoro stejné jako sterilizace
Ještě se nestalo, aby s tím něco bylo, hlavně po otevření dát do lednice.. No a pokud Vám to nedá, zkuste sterilizovat a pak napište, jak to dopadlo


nahlásit